Mohlo by se vám zdát, že klasická čočková novoroční nemá nic společného s Itálií. Opak je ovšem pravdou! Italské vánoční svátky jsou přímo spojené s tímto tradičním jídlem. Čočka se na různé způsoby v Itálii podává na Silvestra a pro ne-vegetariány se doplňuje o klobásu Cotechino. My se dnes podíváme, jak se dělá taková italská čočková polévka.
Nejdůležitější úkol je správně uvařit čočku, přesně tak aby byla al dente – tak akorát, aby se nedrobila, ale aby nebyla tvrdá. Proto si ji nejraději na dvě hodinky předem namočíme.
Pro základ polévky vezmeme řapíkatý celer, mrkev a cibulku a nakrájíme vše na kousky. Poté tento základ pomalu osmahneme na olivovém oleji do měkka. Pokud chceme, aby polévka získala bohatší chuť přidáme na konci dušení ke směsí trochu rajčatové omáčky, nakrájených rajčat a/nebo rajčatového pesta.
Až je základ hotový, přidáme k němu čočku a zeleninový vývar, trochu bylinek na dochucení (ideálně použit bobkový list a tymián). A teď už jen pomalu vařit cca 25 minut a je to! Na konci osolte, opepřete a pro svěžest přidejte čerstvou petrželku.
A nezapomeňte na krásné stolování, ať vám to chutná ještě víc. Buon appetito!
P.S. Pokud se vám do vaření po všech svátcích nechce, můžete vyzkoušet italskou čočkovou z naší vánoční edice, která je hotová raz dva.